رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران میگوید، جنگ روسیه و اتحادیه، تبعات بسیار سنگینی برای تولید و تجارت مواد غذایی در جهان خواهد گذاشت.
به گزارش #اقتصادبرتر به نقل از ایسنا، کاوه زرگران در گزارشی با اشاره به این که طی ۳۰ سال گذشته، روسیه، شناسایی و قزاقستان، عمدهترین غلات و دانههای روغنی در سطوح بینالمللی بوده است، گفت: آمارها نشان میدهند که بحران رخ داده است. این دو کشور، بر کاهش و افزایش قیمت این محصولات در جهان تاثیر زیادی دارد چرا که نه تنها این کشور را به اروپا و سایر نقاط جهان محدود خواهد کرد بلکه به دلیل سیاست اقتصادی جنگی و تحریمها، مقامات اقتصادی دو کشور از ممکن است. این محصولات به دلیل نیاز داخلی خودداری خواهند کرد، بنابراین پیشنهاد میشود برای افزایش قیمت این محصولات پیشنهادی ارائه شود.
زرگران در ادامه، با بیان اینکه طی سال ۲۰۲۰، حجم تولید میوه به روسیه به ۵.۲ میلیارد دلار رسید که در سال ۲۰۱۵ به بالاترین رقم رسید. هم به طور مستقیم و هم از طریق واسطههایی از کشور جمهوری آذربایجان ادامه میدهد. به گفته وی، EastFrruit این است که ایران در حال حاضر حاضر سومین تامین کننده محصولات تازه به روسیه پس از ترکیه و اکوادور است.
کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق تهران پس از تشریح وضعیت تولید و تجارت انواع غلات، دانههای روغنی و همچنین کود و سموم کشاورزی از سوی روسیه و کشورهای منطقه، ارزیابی اولیه فائو نشان میدهد که در نتیجه درگیری میان این کشور انجام میشود. ۲۰ تا ۳۰ درصد از مناطق زیر کشت غلات زمستانه، ذرت و تخمه آفتابگردان در اوکراین، یا کاشته نمیشود یا برداشت نمیشود. منابع معتبر بینالمللی اعلام کردهاند که در صورت تداوم جنگ روسیه و کشور، جهان حدود ۶۰ میلیون تن گندم، ۳۸ میلیون ذره و ۱۰.۵ میلیون تن را از دست خواهد داد یا غلات کاهش پیدا خواهد کرد. همچنین برای بازگشت به سطح پیش از جنگ، ۲ تا ۳ سال زمان نیاز است و جایگزین کردن حجم از دست رفتن از جای دیگر خواهد شد.
زرگران در ادامه به وضعیت تجارت ایران و روسیه اشاره کرد و با بیان اینکه طی سال ۱۴۰۰، مجموع واردات ایران از روسیه، ۳ میلیون و ۷۷۸ هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۵۵۶ میلیون دلار بوده که از این میزان حدود ۳ میلیون و ۳۵۱ هزار دلار بوده است. تن به ۹ میلیارد میلیارد و ۳۴۷ هزار دلار مربوط به محصولات کشاورزی و غذایی بوده است. . در سال گذشته، ۵۶ درصد وزنی و ۶۰ درصد ارزشی غیرنفتی ایران به روسیه، مربوط به محصولات کشاورزی و غذایی بوده است، عمده کالاهای تولیدی ایران به روسیه، محصولات کشاورزی است که به ترتیب شامل آنوع میوه و خشکبار، صیفیجات، آبزیان، لبنیات است. و همچنین گل و گیاه است.
اتاق کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی در عین حال قابل ذکر است که بر اساس اطلاعات گمرک ایران، طی سال گذشته، از مجموع ۱۰۹ هزار تن به ارزش ۶۹ میلیون دلار از محصولات غیرنفتی ایران به ایران، کمتر از ۵ هزار تن به ارزش ۳ میلیون تهران می رسد. دلار مربوط به محصولات کشاورزی و غذایی بوده است. واردات ایران از اوکرایت نیز در این سال، ۱۷۵ هزار تن به ارزش ۱۱۲ میلیون دلار بوده است که از این میزان حدود ۱۷۲ هزار تن به ارزش ۹۵ میلیون دلار مربوط به محصولات کشاورزی و غذایی بوده است.
وی سپس به فرصتها و چالشهای پیش روی بخش کشاورزی ایران در سال ۱۴۰۱ اشاره کرد و به تولید محصولات کشاورزی و غذایی به روسیه، استفاده از توان صنایعی مانند آرد و شرایط عبور موقت گندم و ایجاد فرصت برای ایران یاد کرد و در عین حال را میرساند. ، افزایش قیمت انرژی را فرصتی بسیار خوب برای بازگشت ایران به بازارهای جهانی نفت دانست. وی در عین حال، وابستگی در تامین نهادهها، روغنها و دانههای روغنی، که بخش عمدهای از این محصولات از مواد غذایی تامین میشود، تامینکننده مواد خام مورد نیاز کشور از روسیه و چین، خشکسالی و نیاز به بالای کشور است. تولید گندم و افزایش تورم مواد غذایی در جهان در کنار تورم بالای داخلی قیمت مواد غذایی را از جدیترین چالشهای پیش روی کشور و بخش کشاورزی و محصولات غذایی عنوان کرد.